KAHRAMAN DENİZ RÖPORTAJI | SUÇ MAHALLİ | POP BİZDE

YENİ NESİL, YERLİ MÜZİĞİ VE ÜLKEMİZİN KÜLTÜR MİRASINI KURTARACAK



• Röportaja isminle başlamak istiyorum. Deniz’i soyadın zannediyordum ancak ikinci isminmiş. Herkes seni yıllarca Deniz diye çağırmışken, insanlar sana Kahraman diyorlar artık alışabildin mi? Dinleyicilerinin ‘kahraman’ı oldun mu?

Kendimi tanıtırken ‘Kahraman’ demeye başladığıma göre alışmış olmalıyım. Deniz’in farklı biri olduğunu düşünüyorum ve artık Deniz olmadığıma ikna oldum galiba.


• Aslında bu işe baş koymandaki sebep, müziğinle değil yazdıklarınla ve söylediklerinle insanların kalbine dokunmak. Sözlerinin yanında müzik de haliyle bir araç senin için. Kendini iyi ifade edebildiğini düşünüyor musun?

Kendimi en iyi ifade ettiğimi düşündüğüm alan edebiyat. Bunu müziğe aktarırken de şimdilik yeterli olduğuma inanıyorum. Bir zaman sonra bu da yeterli gelmeyecektir, değişime ihtiyacım olacak. Yenilik arayışım o zamanki ifade biçimime de yansıyacaktır elbette.


• Moda Tasarımı bölümünü başarıyla bitirdin. Klip ve fotoğraf stylingleri senin imzanı mı taşıyor? Hiç bu anlamda bir çalışma yapmak istiyor musun? Türkiye’de giydirmek istediğin birisi ya da özel bir kreasyon yaratma gibi bir şeyler var mı kafanda?

Styling çalışmalarına dahil olmayı ve yönlendirmeyi zorunlu görüyorum ama beraber çalıştığım kişilerin işlerini zorlaştırmamaya özen gösteriyorum. İşimin her yanıyla ilgileniyorum fakat tümüyle hâkim olmaya çalışmak, esas olan kısımda beni zayıflatır. Olabildiğince dengeli davranmaya gayret ediyorum. Vakti geldiğinde tekstile yönelmeyi isterim, o alanda bazı fikirlerimin hayata geçmesini görmek beni mutlu eder. Ama henüz erken olduğu için büyük laflar etmek uygun olmaz.

• İngilizce şarkılarla başladı yolculuğun, sonra Türkçe şarkılara bir dönüş gerçekleşti Kahraman Deniz cephesinde. İngilizce bir şarkıyla yurt dışına açılma planın var mı? Sözlerini milyonlarca insana duyurmak, hissettirmek ister miydin? Yoksa belirli bir kitlem olsun bana yeter mi dersin?

Yaptığım işin belirli bir kitlesi olmamalı. Sanatın kapsadığı alan nereye kadar gidiyorsa, oraya gitmek gerek, hatta mümkünse o alanı genişletmek… İngilizce şarkılarımı diğer tüm müzik çalışmalarımdan daha fazla önemsiyorum ve birkaç sene sonra onlarla ilgili planlarımı devreye sokacağım. Her biri karşılığının ne olacağını düşünmeksizin yapmak zorunda olduğum işler.




• Sana baktığımda hep bir karanlık, depresif haller, biraz da öfke seziyorum. Bu duygular sana bu sözleri yazmanda yardımcı oluyor mu? Seni sen yapan özelliklerin neler?

Beni ben yapan şey, sizi de siz yapan şey. Çok da farklı yaratıklar olduğumuzu düşünmüyorum. Zor bir hayatım oldu ve her seferinde Ulrike Meinhof’un sözünü hatırladım: “Üzgün olmaktansa, öfkeli olmayı yeğlerim.” Kim olduğumuzun seçimlerimizle ilgili olduğu aşikâr. Gündelik hayatta ortaya çıkarmaktan korktuğum yanlarımı tüm eserlerimde yansıtmayı seçiyorum ben. Eserlerimin dışında olmak istediğim kişiyim, olduğum değil. Bu da benim seçimim.

• Yazmaya takmışsın belli ki, senaryoların varmış, yazdığın kitaplar da... Bunları biz ne zaman okuyacağız ve göreceğiz? İçerikleri ne yönde? Şarkıların mı önceliğin yoksa onlar mı?

Önceliğim kitaplarım ama onları daha fazla kişiye okutup başıma daha büyük belalar alabilmem için müzik kariyerimi iyi bir yere getirmem gerekiyor. Yeterince kuvvetli olmayan hiçbir şeyi yapmaya değmez neticede. Öylesine yapacaksam günlerimi onlara harcamamın bir anlamı yok. Müziğimi olması gereken yere taşıdığımda muhakkak ki edebiyat ve sinema da peşinden gelecektir.


• “Kahraman Deniz Şarkıları” insanlara ne veriyor? Amacı ve doğrultusu nedir? Dinlediklerinde neler hissederler? Ya da dinleyicilerine seni bağlayan kilit nokta ne?

Dinleyicilerimin hissiyatını tamamen anlamam mümkün değil fakat benim bunları üretme sebebim kendime ordu kurmak. Her biriyle daha büyük işler başarmak istiyorum. Yalnızlığa mahkûm edilmiş ve görmezden gelinmiş tiplerin bu ülkedeki zararlı veya çürük meyvelerden daha fazlası olabileceğine inanıyorum. Buna onların da inanmasını istiyorum. Birkaç kişinin kalbinde oluşacak devrimin milyonlara yayılabileceğine eminim ve içinde bizden daha iyi insanların yaşadığı bir memlekete yol açmış olmak bizim için zor değil. Sanatın ‘şimdi’yi etkilerken ‘yarın’ı da kurtarabileceğini düşünüyorum. Yolumuz uzun, işimiz çok.

• Daha uzun yollar var ama kariyerin için. Hiç ticari kaygı gütme, matematiksel hesaplarla yapılan şarkılarla karşımıza çıkma ihtimalini düşündün mü? O heyecana ve hırs girdabına ya kapılırsan?

Canımın istediğini yaparak şu ana kadar geldiğim ve bunun tadını bildiğim için, aksine ikna olmam çok zor. Yapmam gereken formüllere değil, kendime inanmak.


• Bu tıklanma meselelerini de sormak istiyorum. İşte ‘şu kadar para veriyorsun, dev tıklanıyorsun’, ‘trend listelerinde, müzik listelerinde takır takır zirve’. O noktalara takıldığın, sitemde bulunduğun zamanlar oluyor mu? Müzikten seni ayrıştırmak için bir sebep midir?

Ben ilk şarkılarımı yaparken tıklanma işlerinden haberim bile yoktu. İnternete koyuyorsun, kendi kendine takılıyor sanıyordum. Yıllar içinde vizyonum değişmiş olabilir ama beklentilerim çok değişmedi. Doğru işin alıcısını bulacağına eminim, bu yüzden o konularla ilgilenerek vakit kaybetmiyorum.

• Türkiye’den kimleri dinliyorsun, çok merak ediyorum, kimlerin yaptıklarını özgün ve başarılı buluyorsun?

Şarkı olarak bakarsak saymak zor olur. Sanatçıları saymak daha kolay: Yüzyüzeyken Konuşuruz’un ve Mabel Matiz’in son albümlerini fazlasıyla devrimci buluyorum. Yaptığı işe gerçekten saygısı olan müzisyenler, tek şarkıyla popüler olmaktansa büyük bir hikâye anlatarak risk almayı tercih ediyorlar ve bu bana ilham veriyor. Cesur duruşlarının, piyasadaki diğer sanatçılara da yansıyacağını düşünüyorum. Yeni nesil, yerli müziği ve ülkemizin kültür mirasını kurtaracak. Biraz daha zamana ihtiyaç var. Şimdilik, yurtdışında yapılan müziği dinlemek, müzisyenler için daha verimli olacaktır. Ne yazık ki yeniliklerin kaynağı orada, burada değil. Geleneklerimizi bile henüz pazarlayamıyorken, yeniliklerimizle öne çıkmamız mümkün değil.
• Çok teşekkürler. Bundan sonraki adımın ne olacak? “Suç Mahalli” çok sevildi. Peki ufukta yeni bir şarkı var mı?


Ufukta ve onun ötesinde, daha birçok şarkı var. Eylül ayında gelecek tekliden sonra bir albüm yayınlayacağım. En iyi şarkılarımı ona sakladım. Çuvallamazsam, ne mutlu bana. İlginiz için teşekkür ederim. Görüşmek üzere…

Yorumlar

Popüler Yayınlar