''GENÇ YETENEKLERE, BAŞARILI OLMAK İSTEYEN MÜZİSYENLERE TAVSİYELER''

Sevgili müzikseverler ve takipçilerim, uzun zamandır gözlemlediğim sonuçlar, duyduğum duyumlar, gözümle gördüğüm yaşanan olaylar ve birikimlerim doğrultusunda ''GENÇ YETENEKLERE, BAŞARILI OLMAK İSTEYEN MÜZİSYENLERE TAVSİYELER'' adlı yazımı yazmaktayım. Uzun uzun bir yazı yazmak yerine, kurallar halinde gitmek bana daha mantıklı geldi. En önemli ''10 KURAL'' var. Bu 10 kuralı anlayabilir ve kavrayabilirseniz, kuralların devamını siz kendiniz de oluşturabilirsiniz. İşte kurallar :

1. Eğer müzik dünyasında bende varım diyorsanız, öncelikle tavrınız, tarzınız ve bir duruşunuz olmalı. Kimseyi idol olarak almamalı ya da taklit edip, benzetmelere sebep olmamalısınız. Yaptığınız müzik, sunduğunuz şarkı diğerlerinden 1 adım önde olmalı. Müziğin ruhu sokakta, gidip şarkını radyoculara, prodüktörlere dinletme onların dedikler %50'lik bir kulak payıdır. Sokak modasını takip et, sokakta yapılan müziklere bak. Gerekiyorsa 2+2 = 4 neyse matematiksel hesaplara da gir! Başarılı müzisyenlerin büyük itiraflarından biridir bu.

2. Asla, kalabalık ve diğer rakiplerinden sıyrılamayacağın bir müzik şirketiyle anlaşma! Orada kaybolup gidersin, ne prodüktörün ne de şirkette kimse seninle ilgilenmek istemez. X yerine Z Şirketine git ancak sakın oyuna gelme! Sana sırf ucuz bir klip çekme uğruna 7-8 yılına müdahale edebilirler ve ağır maddelerle dolu sözleşmeleri imzalamak zorunda kalabilirsin! Dikkatli ve araştırmacı kimliğini öne çıkart. Sürü psikolojisiyle ya da arkadaş tavsiyeleriyle bilmediğin birilerine projeni teslim etme!

3. Müzik yaparken yardım alın ama yardım alacağınız insanlar yıllardır müzik dünyasında başarılı işlere imza atmış, kulağı iyi olan ve sizi tuzağa düşürmeyecek daha doğrusu size inanan insanlar olsun. Müzikten anlamayan, ''Menajerin olayım!'' diye üstüne atlayan gereksiz tiplerden uzak durun.

4. Eğer ki alın terinizle ya da zor şartlarla şarkı yayınlamak istiyorsanız bunun içinde tabi (Araba satmak, annenin altınlarını satmak, ev satmak vs.) gibi şeyler var. SAKIN! Bu kadar büyük paralar harcamayın, biz ne 750.000 TL'lik, ne 1.000.0000 Tl'lik albümlerin çöpe gittiğini gördük. ''İlla cool, illa kaliteli olsun'' modunda yüksek bütçeli klipler, sizi keklemeye çalışan vasıfsız aranjörlere de çok paralar vermeyin!

5. Kesinlikle ve kesinlikle yakınlarınızın, arkadaşlarınızın gazına gelmeyin. Müzik sizin hobiniz değil, işiniz. İşinize, özel hayatınızı ve arkadaşlarınızı karıştırırsanız hep kaybeden taraf siz olursunuz. Her size söylenen ''Bebeğim, sen müthiş bir sessin. ''Çok özel bir şarkıcısın, bunu biliyorsun değil mi?'' laflarına da inanmayın! Size fazla yalakalık yapan insanlar yerine, gerektiği yerde doğruları yüzünüze çatır çatır söyleyecek insanlar bulun!

6. Sevgili müzisyenler! O albüm paraları, şirket anlaşmaları çok eskide kaldı, çoook! Uyumayın, uyanın artık! Sosyal medya ve internet çağında yaşıyoruz. Sosyal medya ve internet haklarınızı doğru şekilde kullanmayı bilin. Siz, kliplere, aranjörlere vereceğiniz paraları, sosyal medya danışmanlarına verin! Artık eskiye oranla Türk halkı ne radyo dinliyor ne de televizyon izliyor. Son yıllarda Youtube, İnstagram gibi paylaşım ağlarında patlayan bir çok yetenek var, konserden konsere koşturan. Sosyal medya hesaplarınızı, kanallarınızı akıllıca ve yaratıcı fikirlerle kullanmalısınız!

7. Gelelim, şu konser işlerine! Yahu, her elini kolunu sallayan, piyasada bir şekilde kalmaya çalışan bir sürü kendini menajer zanneden ''Menajercik'' ler var. Bunların kurbanları olmayın! Olayı genelden özele değil, özelden genele götürün. Türkiye'nin dört bir yanında çok başarılı organizatörler var hem de genciyle yaşlısıyla! Onlarla iletişim halinde olun, sizin peşinizden koşturmayacak ve ''Ben oturuyorum, sanatçım konsere giderse kazanırım, gitmezse yine ondan para alırım'' mantığıyla 100'lerce menajer var. Çalışırsanız bu tiplerle kaybedersiniz. Ha o sakın, fazla afiş paylaşan ya da 1-2 sanatçıda konser takvimi yayınlayan menajerlere da sazan gibi atlamayın! O hayaliniz sadece o sanatçılarda geçerli oluyor. Tekrar ediyorum, tek menajerle değil, bir çok organizatörlerle sevgi ve saygıyla iletişimde olun, eğer para kazanmak istiyorsanız araştırın!

8. Başarısız sanatçıların yıllardır bahanelerle dolu açıklamaları ''Eee bizi radyolar çalmıyor, televizyonlar kliplerimize yer vermiyor, nasıl konserlere gidelim ya da insanlar bizi duysun!'' Bu mazerete inanmayın, bu algıyı YIKIN artık. Eğer sen iyi ve gerçek müzik yapıyorsan senin şarkın sahiplerini internet kanallarından buluyor! Başarısız olunca, birilerine suç atmayacaksın! Suçunu ve yaptığın yanlışı kabullenmelisin.

9. Eğer bana, senin anlattıkların bana uymuyor çünkü bende para var diyorsan; kendini profesyonel bir ekibe emanet et. Tekrar ediyorum, başarılı isimlerle çalışanlarla değil, No Name isimlerde başarılar yaratmış Radyo Pr - Basın Danışmanı - Menajer bul kendine. Sen sanatçısın ama eğer iyi bir çıkış yaparsan, ismin ''marka'' olma yoluna girecektir. Paragöz, basit, gittiği yerlerde muhatap alınmayan insanlarla ÇA LIŞ MA!

10. Bunları yapan birileri var mı? Örnek ver diyorsan sana şu kadar söyleyebilirim. Demet Akalın'ın samimiyet ve içtenliğini, Gülşen'in başarılı söz ve besteler yapmasını, Hande Yener'in marjinalliğini, Tarkan'ın iyi yönetilen, algılarla oynayabilen bir marka olmasını örnek al! Tüm başarılı isimlerin, hayatlarını incele, başarı hikayelerini oku. Egondan arın, özgüvenin yüksek olsun, kendine güven ve sana ilk oynanan oyunda pes etme, yoluna devam et.


Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar