SANATÇILAR İÇİN FANLARIN ÖNEMİ

SANATÇILAR İÇİN FANLARIN ÖNEMİ

Bildiğimiz üzere yıllar geçtikçe internetin ve sosyal ağların gücü gün geçtikçe artıyor. Bu kullanımın yanında sosyal medya ve internet kullanımı olarak Dünyada Türkiye  3.sırada yerini almış. 1 yaşında ki çocuktan 80 yaşındaki babaannelerimizin de interneti aktif şekilde kullandığını görüyoruz. Sosyal medya dolayısıyla kimin daha çok fanı var, kimlere daha çok yorumlar geliyor, kimler sürekli Trend Topic oluyor, kimlerin konserleri kalabalık geçiyor, kimler sahne açamıyor rahatlıkla görüyor ve bilgisini de alıyoruz. Tabi bu durum, müzikle ilgilenen ve merak edenler için geçerli.
Okuyucu kitlemin çoğu, Türkiye'nin en popüler sanatçılarının fanlarından oluşuyor. Neyse konumuza dönelim ne kadar fan, ne kadar çok sanatçı meraklısı çocuklar var değil mi? Size de bu sevgi selleri sahte gelmiyor mu? ''Abla n'olur beni takip et kurban olayım!'' ''Gözünün yağını yediğim abim'' gibi bir sürü minnet, bir sürü ısrar, bir sürü iltifatlar havada uçuşuyor. Twitter'da bir sanatçıyı eleştirmeye korkar oldu kullanıcılar. Bazı fanlar, ölümüne küfürlerle ve hakaretlerle saldırıyorlar. Peki FAN ne demektir? ''Çok beğenen, hayranlık duyan kimse yani hayran.'' Şimdi sen sanatçıyı çok beğeniyorsun, iki tane şarkısını ezbere biliyorsun, doğum tarihini belki biliyorsun ya da bildiğini sanıyorsun ''Buna iki yalakalık yaparsam, kesin beni takip eder.'' mantığıyla bir fan hesabı açıyorsun ve iş bitiyor. Fan olmak sizce bu kadarla kalmalı mı? Fan demek bu mudur? Bence ''fan'' sadece 8 - 15 yaş grubuyla sınırlandırılmayan 0 - 70 yaş arası herkesin olabileceği bir hayranlık vasfıdır. Ancak, sen sanatçının albümünü fiziki yani gidip marketten almıyorsan, şehrine geldiği halde konserlerine gitmiyorsan, bu hayranlığını ailenden gizliyorsan ve sürekli ''Abla - Abi beni takip et.'' diyorsan sen fan falan değilsindir. Bu durumda bana "maddi durumlarımızı göz önünde bulundur" diyorsan, bir albüm alacak paran yoksa internete verdiğin parayla hesap açıp yalakalık yapmamalısın. Haa, dahası da var bu tiplere 1 sanatçıda yetmiyor bir süre sonra, sanatçının ekiplerine, sanatçının desteklediği başka sanatçılara kadar yalvarmalar devam ediyor. Ben sanatçı olsam utanırım, bana açılan hesabın başka taraflara kaymasına.
Yeni çıkış yapan sanatçılara ''fan kitleleri'' oluşturmak için, sosyal medyayı iyi kullanmalarını, hoş çekilişler yapmasını, ekranda samimi ve doğal olmalarını tavsiye ediyorum. Tavrınız ve tarzınız olursa fan kitleniz olur. Ama ''Çok mersi'' dersen, her yazılana yalandan öpücük koyarsan, sosyal medyayı sadece iki konser iki müzik paylaşmak için kullanırsan hayatında göremezsin o güzelim fanları!
Yıllardır fanları çok takdir edilen ve halk tarafından sevilen sanatçıların hayran kulüpleri hakkında bir kaç şey yazmak istiyorum.
| Bu yazdıklarım 2.5 senedir deneyimlerim ve gözlemlerim sonucunda sizlerle buluşmakta. |


DEMET AKALIN


Demet Akalın, bu yazdıklarıma en büyük örnektir. Türkiye'de ki en kemik fan kitlesine sahip sanatçıların başında geliyor. Ben DAF'ları severek takip ediyorum. İstanbul'da Adana'da Azerbaycan'da Paris'te kısaca dünyanın dört bir yanından sevenleri var. Dikkat ettiğim en önemli şey de sevgi ve saygıyla sevdikleri sanatçıya bağlı olmaları. İstanbul'da ki fanlarının hiçbir etkinliği, konseri, programı kaçırmadığını çok iyi biliyorum. İşte fan böyle olur! Diğer ülke ve şehirdekilerin albümleri mutlaka aldıklarını, konser günlerini sabırsızlıkla, heyecanla beklediklerini biliyorum. Sosyal medyayı çok iyi kullanıyor hepsi, çok çabuk örgüt ve çok iyi organize olabilen bir fan ailesi. 15 yaşta var 55 yaşta kısacası her telden. Sadece Demet Akalın bizi sevsin savaşı vermeyip birbirleriyle sıkı dost, arkadaş, kardeş olan bir çok fan var.  Örnek alınması gereken bir kitle. Şunları da eklemek istiyorum ''Demet Akalın yapılan kötülüğü unutsa DAF'lar unutmaz.'' Adamı vezir de ederler rezil de. Ona göre :)


SERDAR ORTAÇ



Kendisini seven bir karıncaya bile saygılı Serdar Ortaç. Duruşunu, tavrını hep takdir etmişimdir. Samimiyeti ve sevgisi, fanlarına verdiği değeri yıllardır görüyoruz. Ben bilmiyorum diyorsanız ''Demet Akbağ ile Çok Aramızda'' programında Serdar Ortaç'a yapılan şakayı izlemelisiniz. Havaalanında vakti olmadığı halde durup fotoğraf çektiren, fanlarının söylediklerine değer veren bir sanatçı. Bu yaptıklarının da karşılığını fanlarının sevgisiyle alıyor bence. Albüm satışları, dinlenme oranları, konser oranları da bunu göstermekte. Serdar Ortaç'ın fanları daha büyük yaşta kitleler +18 üzeri. Kısacası, daha bilinçli, daha olgun bir kitleye sahip kendisi.


HANDE YENER

Hande Yener fanları çok zeki bir o kadar da çabuk parlayan, sönen fan ailesi.
En çok takdir ettiğim durumunuz Hande Yener'i ''Takipten çıkar mı?'' ''Beni engeller mi?'' diye korkmadan fikirlerinizi ve eleştirilerinizi doğru bir şekilde dile getiriyorsunuz. Sevdiği sanatçıyı, yapıcı bir şekilde eleştiren fanları kutlamak gerek. Bu bir erdemdir, sanatçının bu durumda sakin kalması da hoşgörüdür. Hande Yener ve fanlarının arasında ki bu güzel enerji gözümden kaçmayan detay. Genelde sanatçılar, eleştirileri kabul edemez ya da görmek istemedikleri şeylerin gösterilmesinden hoşlanmaz. Hande Yener, oldukça mütevazi ve güzel bir şekilde idare ediyor. Ayrıca her fanını takip etmesi, doğum günlerini atlamadan kutlaması, onlarla Twitter'da bir arada olması büyük bir artı.


PETEK DİNÇÖZ


Petek Dinçöz'de en şanslı sanatçılardan ''fan'' anlamında. Petek'te sürekli fanlarıyla irtibat halinde, onlara büyük bir sevgisi var. Her çıktığı programda ve radyoda ''PDFC, benim canım ailem'' diye mesajlar vermesi, onlara ne kadar değer verdiğini gösteriyor. Petek Dinçöz fanları da, kendi aralarında çok iyi haberleşen, whatsapp grupları olan, Petek'e özel günlerde hediye alınması için kısa sürede para toplayan çok duyarlı ve Petek'in her ne durumda olursa olsun arkasında duran bir seven kitlesi var.
Sanatçıyı en çok mutlu eden, enerjisini de yükselten şey budur herhalde?



GÜLBEN ERGEN

Gülben Ergen fanları çok saygılı, çok kibarlar. Beni takip edenler, yorum yapanlar en azından öyle.  Sanatçıya yazılan kötü yorumlara zekice ve mantıklı cevaplar vermek çok önemli bir nokta. Aslında sanatçıyla da alakalı olan bir durum. Gülben Ergen'de çok akıllı, duyarlı ve saygılı bir sanatçı. Kimseye cevap vermeyen, gerektiği yerde tek bir cümleyle her şeyi ifade edebilen biri. Fanlarının da çoğu üniversiteli, eğitimli insanlar. Genel de bir çoğu Gülben Hanım'ın sosyal sorumluluk projelerine destek veriyor. Ergen, fanlarıyla organize edilen yemeklerde buluşuyor, güzel güzel fotoğraflar çekiliyorlar. Açıkçası en çok beğendiğim fan kitleleri arasında, saygıları ve sevgileriyle Gülben Ergen fanları da zirve de.






Yorumlar

Popüler Yayınlar