RAKİPSİZ DEMET AKALIN


RAKİPSİZ DEMET AKALIN


Söze şöyle başlamak istiyorum, yıllardır bir Demet Akalın albümü çıkmadan önce o kadar çok ''Bu sefer olmayacak'' ''Şarkıları bu sefer patlamayacak'' diyenleri duyarım ki. Ama maalesef, bu dilekleri ve temennileri her defasında boş çıkar. Çünkü her seferinde Akalın, bir önceki albümünü 2'ye çarpan bir albümle karşımıza çıkar. Ha şunu da söylemeliyim, albümleri ilk çıktığı gün ''Şarkıları beğenilmedi'' diye haberler de yapılır. Ancak yıl sonunda aldığı ödüller, fiziki satış oranları, konser sayıları, tıklanma oranları albümün ne kadar başarılı olduğunun, siz isteseniz de istemeseniz de en büyük kanıtlarıdır. Demet Akalın'ı neden bu kadar seviyoruz biliyor musunuz? Çünkü nereden geldiğini bilen, halkı kategorize etmeyip halkın içinden, sıcacık, samimi olduğu için seviyoruz. Ne mutlu ki ona 20.yılına kadar heyecanla, aşkla, bağlılıkla Türkiye'nin en güçlü fan kitlelerinden birine sahip bir sanatçı. Nice 20 Yıllara Demet Akalın! O imrendiğim heyecanın, disiplinin, başarıların hiç bitmesin. Bizi yıllardır şarkılarınla kâh ağlatıp, kâh güldürdüğün için sana teşekkürü borç bilirim.




Gelelim bu hafta 20.yıla özel 16 şarkıdan oluşan DMC etiketiyle yayınlanan Demet Akalın'ın ''Rakipsiz'' albümüne. Benimde aylardır beklediğim, sabırsızlıkla ''Hadi çıksın da dinleyelim!'' dediğim albümlerdendi. Hiçte ''yine aynı şarkılar'' ''yine aynı tarz'' laflarını kabul etmiyorum. Albümde ''Gazino'' ''Hayalet'' ''Tabu'' şarkılarında farklı tarzların denendiğini görüyoruz. Bu albüm de bir önce ki albümü yani ''Pırlanta'' yı geride bırakmış oldu. Zaten önemli de olan bu değil mi? Bunu yapabileni, ayakta alkışlamayı öğrenmeliyiz. Tüm şarkıları dinlediğinde, totalde çok başarılı düzenlemeler ve soundlar, alt yapılar kullanılmış. En az minimum 6 şarkıya klip çekilmesi gerek. Bazı şarkılarda da özellikle slow şarkılarda Demet Akalın'ın sesini çok iyi duyabiliyoruz. Bu çok iyi bir nüans ve detay. Şarkıları kendine özel yorumlaması, farklı bir tat vermesi Akalın'ın iyi bir yorumcu olduğunun da göstergesidir.

Albümün açılışını Gülşen şarkısı ''Hayalet'' yapıyor. Ozan Çolakoğlu'nun başarılı aranjesi, Edis ve Cem Belevi'nin hoş vokaliyle dinleyicileri kalbinden vuruyor. Türk popunun devlerinin güçlerini birleştirmesine de bravo! Çıkış için çok yüksek ve ideal bir lokomotif ''Hayalet''. Sonrasında, yıllardır Akalın'ın totemi haline gelen Gökhan Özen'den bir şarkı ''Nazar'' 2.sırada. Gökhan Özen'in şarkıları en çok zaten ona yakışıyor, hele de giderli bir şarkıysa tadından yenmez! ''Nazar olsam bile değmem sana!'' der ve susarım. Albümün 3.şarkısı ''gizli hit'' olarak nitelendirdiğimiz ''Altın Kafes'' yerini alıyor. O kadar naif bir şarkı ki, Demet'in kadife sesiyle bütünleşmiş. Şarkının sözleri içinde Özlem Argon'u ve keyifli aranje Murat Yeter için kutluyorum. Albüm çıkmadan önce en çok merak ettiklerinizden biri ''50 Cevapsız Arama'' ydı değil mi? Berksan & Turaç Berkay kardeşler, çok iyi bir iş çıkarmışlar. Oldukça dinamik, eğlenceli bir şarkı olmuş, diğer şarkılardan kolayca sıyrılabilecek özellikte kendisi. Size garip ya da tuhaf gelmeyecek klasik Demet Akalın şarkılarından biri ''Damga Damga''. Bana göre diğer şarkılara göre daha sakin seyirde giden bir şarkı, kendini dinlettirir.



Ve benim deli gibi beklediğim şarkı 6.sırada! ''Gazino'' O nedir öyle yahu! Şarkı Murat Yeter & Sirel'in ortak çalışması. Sirel çok taze bir kan, bu tarz farklı şarkılar yapmaya devam ederse ismini daha çok duyacağız. Tabi, şarkının en büyük renkleri ve sürprizi  Mehmet Ali Erbil & Fatih Ürek'ti. İşte! Yılın son bombası olarak değerlendirdiğim hit ''Ah Ulan Sevda'' fenalar fenası! Bu şarkı Türkan'ın kardeşi resmen. Ayla Çelik, Erhan Bayrak, Gökhan Tepe sizin hastanızım be! Dinlerken tüylerim diken diken oldu, işte hit bu! Demet Akalın'ın şarkı seçme konusunda ki başarısının en büyük kanıtı ''Ah Ulan Sevda''dır. Dinlerken asla yerinizde duramıyorsunuz, eşlik etmekte zorunlu hissediyorsunuz. Mutlaka 2.klip bu şarkıya çekilmeli! Benim en büyük favorilerimden sırada ''Vereceksen Ver'' var. Çok espirili, eğlenceli bir şarkı. Bu sezon her yerde avaz avaz söyleyeceğiz ''Vereceksen ver kalbini'' diye. Düşünüyorum da bu albümün en büyük şarkılarına belli ki Ayla Çelik, Gökhan Tepe, Erhan Bayrak, Şebnem Sungur imza atmış. Gözümden de kaçmadı! Albümde dinlendikçe demlenen ve ileri ki günlerde ön plana çıkacak bir şarkı var ki adı ''Bu Defa Son''. Gözde Ançel ve Buray'dan pek duymaya alışık olmadığımız bir şarkı. Erdem Kınay yine aranjede sihirbazlığını göstermiş. Hem melodisi, hem de sözleriyle çok havalı ve klas bir şarkı. Öff, daha ağlamadım ama ağlayacağım bir şarkı var ki o da ''Cinayet'' çok iyi ve güçlü bir slow. Sözü ve müziği Gökhan Özen düzenlemesi Taşkın Sabah'a ait. Çok başarılı bir slow'a imza atmışlar. Akalın'ın güzel yorumu ve nakaratta ki o vurucu sözlerinden dolayı bileklerimi kesebilirim. Aslında çıkış olarak düşündüğüm şarkılardan biriydi ''Dürbün''. Sinan & Demet ''Ders Olsun'' da ki aldıkları reaksiyonu yine bu şarkıda da yakalayacaklarını düşünüyorum. İntro'su, kolay dile dolanan sözleri ve düzenlemesiyle dikkatleri üzerine çabucak çekiyor. ''Dürbün'' den hemen sonra albüm ismini taşıyan ''Rakipsiz'' geliyor. Albüm için de Demet Akalın'ın kariyerine de çok uygun bir albüm ismi ve espirili bir şarkı. Dostuna, düşmanına, arkadaşına, eski sevgiline albümden göndereceğin en doğru şarkılardan biri. İsmi ne kadar iddialı değil mi? ''Kaybedenler Kulübü'' nden bahsediyorum.



Bence bu albümü dinlerken sadece gönderme yapmak içinde değil kendini şımartmak istiyorsan da al dinle! Baksana şu sözlere  ''Beni sorarsan adresim aynı, numaram aynı hala 1 Numara''. Demet Akalın sağolsun, fazlasıyla egomu tatmin ettim dinlerken şarkıları. Ne sultanlar, ne Hürremler diyoruz ve ''Hürmetler'' şarkısına gidiyoruz. Şahsına münhasır, başarılı ve hit kokan bir şarkı. Mutlaka dinlediğinizde seveceksiniz!
Berkay'dan pek alışık olmadığımız ve şaşırdığım bir şarkı var albümde ''Tabu''. Nasıl desem, hani fasıl geceleri olur, tam slow denilemez ama ağır, hoş meze şarkıları vardır. Böyle ''rakı balık'' yaptığınız keyif gecelerinde radyodan gelen hoş bir şarkıyı anımsatıyor! İleri ki günlerde değerlenebilir. Albümün kapanışını bir Ayla Çelik şarkısı ''Efeler'' yapıyor. Dinlediğimde şarkının altında ''Bunu sadece Demet Akalın söyleyebilir'' diye bir imza var sanki. Başkası söylese, bu kadar parlamazdı diye düşünüyorum. Albüm repertuvarında ne kadar sonda yer alsa da oldukça iyi bir şarkı. Kapanışa yakışır!




''Rakipsiz'' albümünün kapağına, fotoğraflarına ve tasarımlarına baktığımda Müjdat Küpşi'yi ve Bener Hamamcı'yı kutluyorum. Oldukça cool, tarz, trend ve marjinal bir fotoğraf çekimi olmuş. Giyilen tasarımlar, yakalanan pozlar çok iyi. Bu işte ve alanda gerçekten Müjdat & Bener çok iyi bir ikili oldu.

FAVORİLERİM VE MUTLAKA KLİPLENMESİ GEREKEN ŞARKILAR ;
1. Hayalet
2. Ah Ulan Sevda
3. Vereceksen Ver
4. Nazar
5. Cinayet
6. Dürbün
7. Rakipsiz


ALBÜM ;
1. HAYALET
Söz Müzik : Gülşen
Düzenleme : Ozan Çolakoğlu

2. NAZAR
Söz Müzik : Gökhan Özen
Düzenleme : Ozan Çolakoğlu

3. ALTIN KAFES
Söz : Özlem Argon
Müzik : Reşit Gözdamla
Düzenleme : Murat Yeter

4. 50 CEVAPSIZ ARAMA
Söz : Berksan
Müzik - Düzenleme : Turaç Berkay Özer

5.DAMGA DAMGA
Söz : Murat Güneş
Müzik - Düzenleme : Volga Tamöz

6. GAZİNO
Söz - Müzik : Sirel, Murat Yeter
Düzenleme : Murat Yeter

7. AH ULAN SEVDA
Söz : Ayla Çelik
Müzik : Gökhan Tepe
Düzenleme : Erhan Bayrak

8. VERECEKSEN VER
Söz : Şebnem Sungur
Müzik : Ayla Çelik - Gökhan Tepe
Düzenleme : Erhan Bayrak

9. BU DEFA SON
Söz : Gözde Ançel
Müzik : Buray & Gözde Ançel
Düzenleme : Erdem Kınay

10. CİNAYET
Söz - Müzik : Gökhan Özen
Düzenleme : Taşkın Sabah

11. DÜRBÜN
Söz - Müzik : Sinan Akçıl
Düzenleme : Okan Akı

12. RAKİPSİZ
Söz : Murat Güneş
Müzik : Volga Tamöz
Düzenleme : Volga Tamöz


13. KAYBEDENLER KULÜBÜ
Söz - Müzik : Gökhan Özen
Düzenleme : Turaç Berkay Özer

14. HÜRMETLER
Söz : Murat Güneş
Müzik : Volga Tamöz
Düzenleme : Volga Tamöz

15. TABU
Söz - Müzik : Berkay Şahin, Berk Telkıvıran
Düzenleme : Çağrı Telkıvıran

16. EFELER
Söz - Müzik : Ayla Çelik
Aranjör : Erhan Bayrak






Yorumlar

Popüler Yayınlar