BETÜL DEMİR RÖPORTAJI | POP BİZDE


TÜM KAVGALARDAN, YARIŞLARDAN ÇOK BAŞKA BİR YERDE KALBİMLE MÜZİK YAPMAYA PAYLAŞMAYA DEVAM EDECEĞİM




Betül Demir, Türkiye'nin en iyi kadın vokallerinin arasında yer alıyor. Bu noktaya gelmek için çok 
çabaladın mı? Büyük fedakarlıklar yaptın mı?

Çok teşekkür ederim. Ben kendimi bildim bileli şarkı söylüyorum ve 16 yaşımdan beri profesyonel dünyanın içindeyim. İşine aşık, dünyaya şarkı söylemeye gelmiş biri olarak elbette fedakarlıklarım oldu. Ama insan hayatta sevdiği işi yapmakla ödüllendirilince tüm bunları unutuyor bir şekilde. Popüler dünyanın içinde sürekli bir yarış halinde olmak yoruyor aslında. Ben galiba bu noktada zorlandım ve çabaladım daha çok. Çünkü yarışmak yarıştırılmak bir müzisyen için fazlaca yabancı bir duygu, psikolojinizin de sağlam olması gerekli. Ben ailemden de  destek aldığımdan tüm bunlardan uzak, hep daha iyi olanı dinleyicim ile paylaşmaya odaklıyım hep. Bir de şahane, birbirini çok iyi tamamlayan bir ekip olduk Sude Bilge Demir ve Emirhan Cengiz'le. Kendimi artık daha sağlam ve güvende hissediyorum.
 

● "Sana N'olmuş?" , "Aslan Payı" ve şimdi de yenisi geldi ''Karabatak''. Hiç durmuyorsun. Bence sana durmak yakışmıyor, insanlar senden bir şeyler bekliyor sürekli üretim tarzında. Bunun farkında mısın?

Öyle bir dönemden geçtim ki 2011 yılında; 2 yıl ara verdim her şeye ve ''Helalleşemedik'' şarkımla 2013'den bu yana sürekli üretmenin, ürettiklerimi paylaşmanın tatlı keyfini yaşıyorum. Verdiğimiz konserlerde fark ettim ki gerçekten dinleyicim bana durmayı yakıştırmıyor ki, ben de artık duracağımı sanmıyorum. Bütün kırgınlıklarımı geride bıraktım ve hep daha ileriye bakmanın, gitmenin derdindeyim.


● Yeni albümün "Esas Duruş" geldi. Albüm hazırlığında "Dengeleri değiştirecek bir albüm yapıyoruz" demiştin. Dengeler değişti mi? Neler hissetti dinleyiciler?

Elbette değişti çünkü gerçekten 2 yıl boyunca müzik direktörüm Emirhan Cengiz'le kapandığımız 33 şarkı arasından 12 şarkıyı seçtiğimiz 'Esas Duruş' dinleyiciden tam destek aldı. 2011'den beri benden albüm bekliyordu çoğunluk, bu kadar özlendiğimi hissettim bir kez daha, yanımda yolumda olan herkese çok teşekkür ederim. İkinci klibimizi Meşgul'e çektik ve eylemlerimiz devam edecek. Üçüncü için hazırlıklara başladık bile.

● Sude'yi kıskanıyor musun başkalarından? Çok başarılı bir müzisyen ve kardeşin.  Beğendiğin, güzel şarkıları başkalarına verince, üzülüyor musun? 

Olur mu öyle şey, Sude genç kuşağın en önemli kalemlerinden bestecilerinden. Bilakis şarkıları başka seslerle buluşunca göğsüm kabarıyor ve daha da mutlu oluyorum. Biz çocukluk hayallerini gerçeğe dönüştürmüş iki kardeşiz. Kardeşten öte yoldaşız... Ben başka bestecilerin şarkılarını söyleyip başarılı olduğumda o da aynı duyguları yaşıyor benimle.



● Türkiye'de son yıllarda, "featuring" ler çok moda oldu. Sen bunların öncülerindensin aslında Hüseyin'le "Geri Dön" sonrasında Suat Ateşdağlı'yla "Cesaretin Var Mı Aşka" ve bir kaç proje daha. Seni tercih etmelerinin sebebi ne?

Ben başından beri bir yorumcu olarak şarkıların kendisi olmayı seçtim. Onun için bilhassa doksanlardan seçip söylediğim cover'ların çoğu, yeni nesil için bazen yeni bir şarkıymış gibi algılandığı da oldu. 'Dokunmak İstiyorum' (Başka Bir Şey), 'Yeter', 'Cesaretin Var Mı Aşka', 'Geri Dön' dünyaca ünlü 4 ayrı DJ tarafından benim sesimle yeniden düzenlendi, tabi bu bilgileri herkes bilmiyor. Benim küskünlük yaşadığım döneme denk geldiği için.. Şarkıların ruhuna hizmet etmeye çalışan bir yorumcu olarak tercih edilmek değer görülmek tarifsiz bir duygu. Bunu yaşayabildiğim için çok mutluyum.


● Sana N'olmuş şarkısından önce de, sen trendleri takip ediyor, dünya soundları kullanıyordun. Sadece, saçların kısa değildi. Bu kadar büyük bir değişim olarak köşe yazarlarının görmelerinde ne var? Şarkının büyük etkisi oldu galiba, sence?


2013, benim kendimle, hayatla barışım gibi. O tarihten itibaren de değişimlere daha açık biri olmayı seçtim, daha cesurum ve denemekten korkmuyorum. Değişimi hem müziğime hem de görselime taşımak bana çok iyi geldi. Nasıl hissediyorsam yola öyle devam ediyorum artık. Ben şarkılarıma içimi döküyorum, samimiyet ve yaşanmışlık duygusunu dinleyici hemen ayırt ediyor. O yüzden görselimden daha çok şarkılarımın etkisi daha büyük her zaman.




● Sude, Emirhan gibi başarılı müzisyenlerle aynı ortamı soluyorsun, sürekli üretim var, projeler var. Ve haliyle sende o ortamdasın sürekli. Şanslı hissediyor musun kendini?

Çok şanslıyım elbette. Sude hep vardı ama Emirhan Cengiz de eklenince kendi voltranımızı oluşturduk. Sürekli üretiyoruz, deniyoruz, bazen 'Olmadı sil baştan' diyoruz ama her şeyden önemlisi aynı dili konuşuyoruz ve hep daha iyisini yapmanın paylaşmanın peşindeyiz. Şu günlerde Emirhan Cengiz yeni projesini hazırlıyor mesela onun heyecanını yaşıyoruz. Biliyorsunuz geçen yaz 'Hacıyatmaz' şarkısını featuring yapmıştık birlikte ve şarkının geri dönüşü şahane oldu. Fena bir proje geliyor bol sürprizli şimdiden müjdeyi vereyim.

  Radyocuların seni çok sevdiğini düşünüyorum, hangi radyoyu açsam genelde duyarım şarkılarını. "Radyo dostu şarkıcı" diyebilir miyiz?


Ben radyo aşığı bir şarkıcıyım radyo delisiyim hatta. Ve tüm radyocu arkadaşlarıma tüm kalbimle sizin aracılığınızla bir kere daha teşekkür ediyorum. Radyoculuk o kadar kıymetli ve özel bir meslek ki... Düşünsenize dinleyiciyle çok sihirli bir dünya kuruyorlar, çaldıkları şarkılar ettikleri sohbetlerle, çok mutluyum o sihirli dünyadan benim şarkılarımda geçiyor diye.


  "Mıknatıs" albümünde, "Ya Ya" şarkına klip çekmediğin için büyük bir "Offf" çeken dinleyicilerinden biriydim. Keşke çekseydim dedin mi?

Aslında 'Ya Ya' için 2 klip çektik ve ikisini de yayınlamadık. O bahsettiğim dönem işte... Benim durmayı tercih ettiğim.. 'Ya Ya' konserlerim de mutlaka istek alıyor ve söylüyorum. Belki ileride kendi kanalımdan yayınlarım bir klibi :)

  Betül Demir denilince, akla gelen şarkılardan biri de "Yeniden Sev". Bu şarkıyı coverlamayı düşündün mü? Ya da yeniden 0 km bir Sezen şarkısı söylemeyi? Çünkü Sezen Aksu şarkıları sana çok yakışıyor!

'Yeniden Sev' konserlerimde hep söylediğim bir şarkı. Yıllar evvel Joytürk Akustik için kaydetmiştim. Zor ve çok özel bir şarkı. Sözleri Aysel Gürel, müziği Onno Tunç'a ait. O yaptığımız kayıt, o kadar sade ve güzel ki, benim de 'İyi ki söylemişim' dediğim bir şarkı. Sezen Aksu şarkılarını söylemeyi ben de çok seviyorum ve elbette bana yakışacağına inandığımız bir şarkısında yeniden buluşursak çok mutlu olurum. Mıknatıs mesela benim ruhuma en çok yakışan şarkıdır çok kıymetlidir.



 ● Seni hiçbir zaman, bir polemik de göremeyiz. Ya da ben hiç hatırlamıyorum. Polemiklerin sanatçıya yararı olduğunu düşünüyor musun? Ya da magazinel bir figür olmanın?

İnsanın içinde yoksa mümkün değil. Ben başka bir arkadaşımın emeğine söz söyleyemem. Bana söylendiğinde de içim gider. Öyle göründüğü gibi renkli bir dünya falan değil. Çok zorlu bir dünya da emek veriyoruz her birimiz. Herkes kendi yeteneğince bilgisince işte... Halkın sevip taktir ettiğini ben nasıl görmezden geleyim? Polemikler müzikal anlamda hiç bir yarar getirmez sadece popüler olursun. Neyi tercih ettiğinle alakalı bir durum bu. Ben iyi şarkılar söylemeyi ve paylaşmayı tercih ettim hep çünkü yapım bu :)


● Ben artık, Betül Demir'in bir erkek sanatçıyla düet yapmasını istiyorum. Böyle bir proje var mı yakında, ya da olsa kimle düet yapmak istersin?

Ben de çok istiyorum bir balat olsun mesela. Sevgili evren meseleyi sana bırakıyorum :)




● Bu albüm itibariyle, hedeflerin neler? Harbiye, BGM konseri gibi planlar var mı? Bundan sonra müzikte kendini nerede konumlandırıyorsun?

Bu albümü yapmaktaki en büyük amacım zaten konser şampiyonu olmak ve biletli konserler vermek. Yakın zamanda sürprizlerim var tabi ki zamanı geldiğinde sizlerle paylaşacağım. 'Bu albümle buradayım, hayatımın sonuna kadar üretmeye programlıyım' diyorum. Ben tüm kavgalardan yarışlardan çok başka bir yerde kalbimle müzik yapmaya paylaşmaya devam edeceğim. Adımın anlamı ayrı kök salmış fidan demek, ben kök saldığım 2006 yılından bu yana büyümeye kocaman bir ağaç olmaya gönüllüyüm.


● Son 4 klipte, daha cesur, daha seksi ve daha dinamik bir Betül Demir görüyorum. Kendini seksi buluyor musun? Ya da görselliğin önemli olduğunu düşünüyor musun?

Görselliğin önemi her şey için geçerli. Dünya böyle bir dünya artık, her şey hızla değişip şekilleniyor. Ben de ayak uyduruyorum zevkle, keyifle. Bir de terazi burcu olarak sunum hep çok önemli oldu hayatımda. Sunduğun her şey kendinden ve içtenlikle olmalı. Ben kliplerimde içimden geleni yapıyorum izleyince bazen komik, bazen sexy, bazen dokunaklı buluyorum kendimi :) 

Yorumlar

Popüler Yayınlar