TAN TAŞÇI RÖPORTAJI / POP BİZDE




BİZİM ÇOK FAZLA SANAT YAPTIĞIMIZI, BEN VE BİRÇOK ARKADAŞIMIN SANATÇI OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM, SADECE BASİT POPÇULAR, ŞARKICILAR VE SİSTEMİN ÇARKLARIYIZ YANİ 




Artık daha sakin, daha yalın bir Tan görüyorum. Sadece konserleri, şarkılarıyla bütünleşen tam bir “sanatçı”. Önceden daha magazinsel, yaz rekabetlerinde adı üst sıralara yazılan “popçu Tan Taşçı” iken şimdi daha yalın olmanın sebebi ne? Farkındalık yaşadığın, ruhunu beslediğin bir dönemde misin?



Evet, eskiden kendimi fazla yansıtamıyordum bunun çok farklı sebepleri var. Zaman içinde kendimi buldum, olgunlaştım, hatta yaşlandım. Ama bu süreç içinde sevdiğim arkadaşlarımla, ekibimle kendi yapım - organizasyon şirketimi açtım, beraber kurduk. Artık dinleyicilerime kendimi olduğum gibi yansıtıyorum. Etrafımda sevdiğim insanlar, güvendiğim insanlarla ve güvendiğim asıl Tan'la hareket ediyorum. Sahneye çıkmak için sabırsızlanıyorum. Her hafta konserlere gitmeden önce heyecanla hazırlanıyoruz. Bu temponun içinde çok mutluyuz, yorulmuyoruz. Stüdyo ve sahne arasında ekip olarak mekik dokumak takım ruhumuz için de doyurucu oluyor. Bu sanat hayatına maalesef popçu çocuk, popstar, pop idol gibi sıfatlarla başlıyoruz. Prodüktörlerin, menajerlerin klişe stratejileri ile, bize öğrettikleri örneklerle ilerlediğimiz için heder oluyoruz diyebilirim. Bu matriksin içinden çıkan sanatçılar şanslılar, onlardan biri olduğumu düşünüyorum.


Geçtiğimiz günlerde gazetede gördüm, yoga yapıyordun. Yoga, meditasyon yapıyorsun ve astrolojiye de ciddi bir merakın var. Şunu sormak istiyorum, şarkıcılar konserlerde alkışlar alıyor, çığlıklar, kıyametler! Diğer tarafta, lüx villalar, son derece konforlu yaşamlar. Seni bunlar mutlu etmiyor mu? Maddi hazdan çok manevi hazı mı tercih ediyorsun?


Bu işe akademik başladım, konservatuvar öğrencisiyim, şan solistiyim. Bu işin de akademik bir adabı vardır. Ne yaparsın kendinle ilgilenirsin. Uykunu güzel alırsın, gece hayatını sınırlandırırsın, alkol almazsın, böyle buna benzer şartlara uyduğun zaman iyi bir solist, iyi bir performans sanatçısı olabilirsin. Zaten bu olması gereken bir şart, bizim bu yaşadığımız pop kültürü içerisinde bize örneklenen şeyler gibi yaşamaya çalışırsak hem yolumuz kısa olur hem de kazancımız (maddi- manevi) az olur. Bu yüzden kendimi yogayla mutlu etmeye çalışıyorum. Her gün yogamı, sporumu yapmaya çalışıyorum. Ruhumu besliyorum, güzel sözler, güzel kelimeler sarf etmeye, güzel hayaller kurmaya çalışıyorum. Maddi lükse dayanan bir yaşam biçimi de bir seçim, ruhunu lüks yaşatmak da bir seçim. Bana kalırsa daha sadeliği, konforu, temizliği, titizliği, samimiyeti, paylaşmayı çok severim. Bunlar çok pahalı bile olsa bir araya getirmek için uğraşırım.


• Twitter senin isyan bayraklarını çektiğin bir alan. Her şeyi oradan yazıyorsun, çiziyorsun. Malum ülkemizde yaşanan olaylar, kadına şiddet, tecavüzler, kavgalar, cinayetler almış başını gitmiş vaziyette. Bunun yanında haksızlıklar, adaletsizlikler! Türkiye’de sanat yapmak, sanatını icra etmek zor mu? Kendini insanlara doğru yansıttığını ya da yansıtmak istediğin halini gösterebiliyor musun?


Şimdi şöyle bir şey var: kadına şiddet, tecavüzler, kavgalar, adaletsizlikler, haksızlıklar ve fazlası. Zaten bunlara isyan etmek ya da tepki göstermek için şarkıcı olmamıza gerek yok, insan olmamız yeterli. Bunlara tepki gösteremeyen biri de, hakaret olarak anlaşılmasın ama tam olarak bir insan değildir. Bence kimse bu ülkede sanat yapamaz çünkü bu ülkede sanat yapmak koşullanmış bazı sistemlerin içinde kalmak demektir. Fazla ticari, fazla sektörel düşünülen bir piyasanın içindeyiz bunun adı pek sanat olmuyor, başka bir şey denilebilir bu duruma. Toplumda sanata ve sanatçıya çok duyarlı insan varsa, sanat yaparak tanınırsın ama bizim çok fazla sanat yaptığımızı, ben ve birçok arkadaşımın sanatçı olduğunu düşünmüyorum, sadece basit popçular, şarkıcılar ve sistemin çarklarıyız yani.



• Kadın sanatçılara şarkın çok yakışıyor. Özellikle doğru isimler, iyi yorumcular söylediyse of of! Son olarak, Sibel Can’ın yeni albümünde “Beş Dakika” şarkınla vardın. Hatta şarkıya eşlikte ettin, sahneye de birlikte çıktınız. Sibel Can’la ilgili ne düşünüyorsun?

Mevzuya çok seksist olarak yaklaşmamak lazım. Serdar Ortaç da mesela çok güzel bir şarkımı söyledi. Öyle denk geldi dersek daha doğru olur. Sibel Hanım'ın yorumunda hayal ettiğimi buldum. Çok önceden yıllar yıllar önce birkaç bestemi yorumlasın istemiştim, ama olmamıştı. Artık benden her şarkı istediğinde ona çok güzel hit'ler yapacağım, şarkımı ondan dinlemek çok keyifliydi. Yorumcu kalmadı biliyorsunuz artık zaman geçtikçe yorumculuğun yerine daha magazinsel, daha cesur, daha göz önünde yaşayarak yorumdan ziyade başka şeyler vererek şarkıcılık yapmaya çalışılıyor. Bu durumdan da solistler, yorumcular daha kıymetli hale geliyorlar.




• Demet Akalın’ın çıkış şarkısı sözü ve müziği sana ait “N’apıyorsan Yap” birçok müzik eleştirmeni tarafından tam not alırken, ilk kez bu kadar farklı bir Demet gördüklerini belirttiler. Ama prodüktörü başka bir şarkıyla çıkmasını isterken o senin şarkınla çıkmayı tercih etti. Tarz olarak da riskti, ne düşünüyorsun bununla ilgili?


Valla Sevgili Demet, şarkıyı dinlediğinde çok beğendi. Ben asla Demet'e ''Ya bu şarkıyı mutlaka al, çok tarz, gündemi alır götürür'' falan gibi önerilerde bulunarak vermedim. Zaten Demet Akalın, bugünlere prodüktörü şunu söyledi, eleştirmenler şunu çok beğendi, gazeteciler çok sevdi diye 'Demet Akalın' olmadı. Eğer öyle olsaydı onlar 'Demet Akalın' olurdu. Bu seçimleri her zaman sanatçılar yapmalıdır, bence çok da doğru bir seçim yaptı. Demet her şeyin çok farkında, sistemler, dinlenen şarkılar çok değişti. Son 2-3 yıldır farkındaysanız, piyasa şarkılar şekil değiştirdi - insanlar trap, rap dinlemeye, özgür fikirlere dönmeye başladı. Neden böyle oldu? Az önce söylediniz ya, ''prodüktörü dedi''. Zaten bu prodüktörler, bu akışın ve özgür üretimin önünü kapatıyorlar. Doğal olarak prodüktörler, ticari düşünmek zorunda kalıyorlar, ellerindeki medya gücünü bilerek bunu en hızlı şekilde maddiyata çeviriyorlar. Ama şimdi özgür şarkıcılar, özgür yapımcılar, özgür rapçiler vs. aldı başını gitti, bunun sebebi de özgürce karar verebilmeleri. Ben Demet Akalın'ın bu özgürce kararı verip, bu farklı ve daha güncel sounda sahip bu şarkıyla çıkmasını ona şu an hiçbirimizin anlamadığı kadar artı şeyler kattığını düşünüyorum, ki keza çok rahatça söyleyebilirim albümde güzel şarkılar var ama çıkış için en uygun bu şarkının olduğuna ben de kanaat getiriyorum. Şunu da söylemeliyim hem Youtube da Spotify da verisel olarak da albümün en öne çıkan şarkılarından biri, şu an Spotify verilerinde, en çok dinlenen 50 şarkıda albümden olan tek şarkı.


• Çok merak ediyorum, müzik eğitimi almış - konservatuar mezunu biri olarak başka alanlarda da ilerleyebilirdin, sesin çünkü muazzam! Yani Tan, opera da söylerdi jazz da söylerdi, her şey giderdi. Hiç dönüp, “Ya ben kimlerle muhattap oluyorum, keşke eğitimsel ve akademik olarak başka alanlara yürüseydim” dedin mi?

Aksine bugün akademik kariyere sahip arkadaşlarımla konuştuğumda bana ''İyi ki bunu yaptın, iyi ki özgür şarkıcılığı seçtin'' diyorlar. Neticede işin akademik kısmı, operanın ya da senfoninin içinde de çarpıklıklar var. ''Tüh keşke şarkıcı olsaydım, en azından verdiğim mücadelenin bir anlamı olurdu'' diyorsun. Ama benim de sinirlerimi bozan şeyler oluyor. Mesela şarkı söylemeyi çözmüş (bu arada hepimiz şarkı söylemeyi çözebiliriz) ama yorumu yetersiz, sadece arkadaşlarının arasında karaoke yapabilecek seviyede, biraz kontrolsüz bir özgüven sahibi olan dostlarımız var. Onları da bu piyasada aramızda misafir ediyoruz, hile hurda ile bi şekilde işlerini yürütüyorlar. Ne yalan söyleyim, daha çok aynı fikire sahip olduğum rakibim olsun isterdim ki ben, ya da benim gibi düşünen arkadaşlarım ile kendimizi geliştirme ve daha çok uğraşma şansı bulurduk.


Sektör olarak şarkıları da, sesleri de, yorumları da çok nesnelleştirip - verisel hale getirdik. O şarkının ruhu, dinleyicinin hisleri kimin umrunda? Ne kadar Youtube’da tıklandı, radyo listelerine kaç numaradan giriş yapıldı? Prodüktörler, menajerler, şarkıcılar herkes bu mantıkla yaşıyor. Bu kadar rakamsallık, verileştirmek ne kadar yanlış? Sözü sana bırakıyorum...


Valla işte dediniz ya ''prodüktörler'' bunu başardılar. Müzik sektörünü yönlendiren prodüktörler, tv ve radyo yöneticileri. işte bu üçgen bazı şeylerin düzgün yürümesine sebep olması gerekirken her şeyin kötüleşmesine sebep oldular. Arkadaşım 1 ay içinde 100.000.000 tıklandım diyorsun, Rihanna seninle aynı dönemde klip yayınlamış, bir de globalde seyrediliyor. Senle kafa kafaya aynı tıklanmaları alıyor, 2 ay sonra tabi promosyonu bırakıyorsun, sen 200 milyonda kalırken Rihanna 2 yıl sonra 2 milyara çıkıyor. E sen neden 200 milyonda kaldın? Diyorum, sadece promosyon döneminde ''fake izlenme oranı'' satın alıp, kendini başarılı bir şarkıcı haline getiren tipler var, bilinsin bunlar artık :)


• Yıldız Tilbe’nin “Delikanlım” şarkısını senin sesinden dinlemeyi, ne kadar hayal etmiştik! Albüme dahil olduğunu duyurmuştun fakat sonra albümden çekilme kararı aldın. Yıldız Tilbe’ye kırgınlığın var mı? İkinci proje albümünde teklif gelse, bir şarkısını söyler misin?

Yıldız Tilbe candır, bana “ha s*kt*r” dese yanaklarından öperim onun. Onunla ilgisi olmayan bir mevzuydu. Ben o şarkının boşta olduğunu duydum, başka bir solist söyleyecekti ama vazgeçilmişti, ben de buna istinaden şarkıyı söylemeye karar verdim Twitter’dan “Oley, Delikanlım’ı söylüyoruz” u dedim ama iyi ki de okumadım çünkü okursam iyi okurdum, severek okurdum. Bence albümlerde severek okuyan şarkıcılara şarkı okutmuyorlar. Bir proje albüm yapıyorlar hop bir Tarkan’ı arıyorlar, hop bir Sezen’i arıyorlar. Yani çok daha ticari kaygılardasınız be kardeşim! Bir tribute albümünde bu zamana kadar şarkı söylemezken, ilk kez Harun Kolçak’ın albümünde söyledim, bakın çok güzel bir örnektir / klip çekmediğimiz ilk 3 ayda 35 milyon dinlenmişti. Asla bu projeye “bu adam magazinsel, Tan dikkat çeker, takip ediliyor” diye dahil edilmedim. Çocukluğumdan beri çok sevdiğim bir şarkıydı, Harun da bunu biliyordu ve çok sevdiğim de bir arkadaşımdı, büyüğümdü.  Demek ki neymiş, Tarkan olmana, Ajda olmana, Sezen olmana gerek yokmuş. (saydığım isimleri çok seviyor ve sayıyorum) bu bakımdan sadece işi seven, samimi olman yeterli. Bu tribute teklifleri geldiğinde, özeniyorum; hissediyor ve seviyorsam yer almak istiyorum. O proje albümlerine bence yazık ediyorlar o şarkılara, izin versinler coverlarını ben söyleyeyim. Artistlik yapıyor diye bakmayın, rakamsal olarak bakıldığında da ben cover okursam iş görüyor, özenerek ve severek okuyorum, şarkılarınızı bana ve benim gibi düşünen insanlara okutun. Bu özel ve güzel bir şey (gülüyor)




 Şu anda popüler olan ve çoğu popçununda yapmak istediği, rap şarkılar yapan müzisyenlerin kapısını çaldığı gibi bir gerçek var. Rap furyası hakkında ne düşünüyorsun? Bu müzikte bir yeni bir dönemin habercisi mi?



Rap müzik çok özgür bir fikir. Özgür olan her şey benim için de cazibe oluşturucu bir etken. Ne anlamda özgür, Dünya’da şöyle: bir ghetto insanının sıkıntılarını ve dertlerini, toplumsal sorunlarını, ya da açılamayan siyasi düşünceleri, ya da bir erkeğin bir kadına hiç açılamadığı gibi açılma şansını, son olarak da pornografiyi ve küfürü özgür bırakması açısından iyi bir fikir. Bu yüzden de oldukça hatrı sayılır bir kitle arkasından yürüyor. Benim de sevip dinlediğim, soundunu ve sözlerini beğendiğim tipler var. Fakat mevzunun özellikle küfür ve sex ile harmanlandığı şarkılarda eşlik ederken zorlanıyorum. Bu arada günlük hayatta ben de bazen küfürü rahatlamak için tabii ki kullanıyorum:) Kelimelerin gücü ve enerjilerine çok inanıyorum; o yüzden rap müzik benim için cola içmek gibi; tadında güzel.


• Dijital platformlar, Youtube başta olmak üzere senin için önem arz ediyor sanırım tüm çalışmalarını yayınlıyorsun, üretim halindesin. Bir sanatçı için bu dönemde dijital platformlar ne derece önemli olmalı? 

Sosyal medya candır, Youtube, Spotify ve Apple Music sektör için çok önemli ve özgür platformlar. Her mecra için yeni çalışmalarımız ve sürprizlerimiz tabiki olacak ama güzel içerik hazırlamak biraz zaman alıyor. Bu yaz mutlaka kanallarımıza sık sık uğrayacaksınız.

Cesur olmak i
çin korkmayın, bugün sosyal medya var, yarın başka bir şey olur, öbür gün çık camından söyle ama doğru olanı söyle, doğru şeyleri yap, doğru örnek ol.





Yorumlar

  1. Hayranlıkla okuduğun kitabın, yemyeşil bir ormanın içinde duyduğun binbir çeşit kuş seslerinin, buram buram iyot kokulu masmavi denizin dalgalarının insana verdiği haz huzur gibi Tan... Çok başarılı akıllı düşünceli yaratıcı üretici... Ürettikleri yok olup giden değil yıllar sonra da defalarca dinlenilen türden. Emeğine sesine yüreğine sağlık...Sevgilerimle Ayça.

    YanıtlaSil
  2. Beyzadem, bu ne cesur, bu ne gerçek bu ne güzel bir akıl ve kalptir. Nasıl istersen öyle olsun; o duygulara ve ilhama güç , varlığının ömrü. Çooook seviyorum. Hayata katkının güzelliğine şükürler olsun.

    YanıtlaSil
  3. Guzel konusmussun herşey sanat demissin seninde ama eminim ticari kaygıların hep olmuştur sonuçta kazanmak için konser veriyorsun para kazanmak için yorumluyorsun vs

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence burada bahsedilen o degil. Tabi ki dengede bir durum bu her insanin hayali degil midir sevdigi iso yaparak kazanc saglamak. Mevzu aslinda ticari kaygilarla, icinden geleni degil ;produksuyonun ve yapimcinin bilir bilmez tercihlerine boyun eğmeyi konu ediyor. 90larda sana hareketli yakismaz diyip hareketli sarki okutmadiklari sanatcilar, belki turu bambaska bir tonla giderken soyle sekline dahi karisilmis bir cok muzisyeni icine alan bir yanlistan bahsediyor. Sanatcilar sanat yapmayanlarin empatlaridir. Biz ne hisseder olursak, sanat yapan o enerjiyle ilhamlanip uretir. Ve bizde ondan dinleyerek iyilesiriz. Muzigin bu kutsal halini bertaraf etmek isteyen para hirslilari bence sanatcidan cok yapim isi. Sevgiler

      Sil
  4. 2020 yeni çıkan şarkılar dinlemek isteyen herkesi yeni şarkılar sitemize bekleriz. Tıklayın: yeni çıkan şarkılar

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar