DEMET AKALIN RÖPORTAJI | ATEŞ | POP BİZDE

 BANA KÜÇÜK BİR ÇOCUKKEN 'KIZIM BAK TÜRKİYE'Yİ SALLAYACAKSIN, 20 KÜSÜR SENE GİDERLİ ŞARKILARLA ATLARIN YULARINI SEN TUTACAKSIN' DESELERDİ GÜLERDİM HERHALDE 

• Herkes şöyle dedi “Bu dönemde albüm çıkarmak her yiğidin harcı değil, millet single yapıyor kadın albüm.” Ne düşünüyorsun bu konuyla ilgili? Demet Akalın cesur ve korkusuz mu?

Benim hiç böyle korkularım yok zaten albümleri satan sayılı insanların içindeyim. Öyle single çıkarmak, işin kolayına gitmek hiç bana göre değil. Şu an albümün satışları da çok güzel, klip üstüne klip çekiyoruz tabi sanal ortam ve zaman değiştiği için kliplerin arasındaki süreler daha da kısa oluyor. Ya ben klasik bir Demet Akalın şarkısıyla çıkmak istemedim aslında patron ''Esiyor ile çık'' dedi ama yine kendimi dinledim bir önceki albümde hatta iki önceki albümde de olduğu gibi. Bana kalsa slow bir şarkıyla da çıkabilirdim ''Ağlar O Deli'' yle. Zaten bu albümde slowlar daha çok ön planda şu anda ya da ruh halimde alakalı  öyle şarkıları daha çok hissettim ve koydum diyebilirim. Korkuyla, cesaretle alakası yok ama bu konu da şirketim de arkamda olduğu için hiç öyle kaygılarım olmadı.


• Albümde öyle bir şarkı var ki, çıkmadan önce dikkat çekti “Ağlar O Deli”. Şarkı, klip aslında seni anlatıyordu. Okan Bey’in şarkıyı dinlediğinde ve klibi izlediğinde tepkisi ne oldu? O şarkının yeri sanırım sende hep ayrı kalacak.

Tabi tabi, boşanma sürecinde almıştım o şarkıyı. Tamamıyla beni anlatan bir şarkı ''Ağlar O Deli''. Okan Bey'in de albümde en sevdiği şarkı o. Yani öyle çok büyük şarkılar 3 sene - 5 sene belki 10 senede bir düşüyor insana. Ama benim bu albümde mesela ''Söz'' şarkısı da beni çok etkiledi, ilk başta ''Almayacağım yeter, çok slow oldu'' desem de iki gün sonra şarkının sözleri aklıma girmiş, sabahları söyleyerek kalkıyordum onu da öyle almış oldum. Şunu söylemeliyim şarkı tam o döneme denk geldi ama ben hiçbir zaman Ayla'ya Hakkı Yalçın'a ''Ay ben böyle acılar çekiyorum, bana böyle şarkılar yapın'' demedim. Öyle denk geldi, güzel de oldu. Bu şarkılar da sahnelerimde en çok istenenlerden ''Esmer Yarim'', ''Seven Kızın Romanı'' gibi klasik slowlarım arasına girecek.


• Geçenlerde bir tweetin gözüme çarptı, “Yalnız ben hiç BGM’de 177 bilet satmadım” dedin. Bu kadar çok tıklanıp, rekorlar kıran isimlerin konser salonlarını dolduramamasını nasıl değerlendiriyorsun, senin için boş balonlar mı onlar?

Şimdi 'boş balon'' demek fazla ve büyük bir cümle olur da, bu tıklanmaların gerçek olmadığını ufacık çocuklar bile biliyor. Yurt dışında bir konsere gittim geçen, bundan sonra benim için ne Madonna ne Beyonce, benim için dünya starı Pink'tir çünkü inanılmaz korkusuz ve cesur. Kadının sadece 6 milyon takipçisi var! Şimdi yok ''o kadar izlendi'', yok ''bu kadar izlendi'' falan boş! İnanır mısın, benim bir tane fake hesabım bile yok, kimse kimseyi kandırmasın. Ben şarkımın önünü göremem ki o zaman, sonra bir daha o bestecinin kapısını nasıl çalabilirim? Yani, bunlar çok önemli şeyler - tıklanmalara asla inanmıyorum, ''Türkan'' bile daha yeni 100 milyon oldu, siz ne yapıyorsunuz 300 milyon, 400 milyon? Her sene Bostancı konseri yapıyoruz, geçen sene 4 tane yaptık. Her yıl da 5000 kişi sokuyordum BGM'ye, en son konserimde 3000 kişi soktum. Lütfen bunu kabul edelim, Türkiye de bir tek dünya starı var o da Tarkan! Hiç kimse dünya starı olamayacak, ha Orta Doğu'da ünlü olabilirsiniz, başka yerlerde popüler olabilirsiniz ama Amerika sizin gibi genç güzel kızlar, genç güzel erkeklerle dolu. Keşke olsalar ama Türkiye'den çok zor! Pasaporttan bile geçerken bir Tarkan'ı bir Galatasaray'ı soruyorlar, o yüzden boş hayaller kurmasınlar. 


• Dünyada Rihanna’ların, Jennifer Lopez’lerin giydiği şeyleri ilk sende görüyoruz. Kıyafetlerin gerçekten çok konuşuluyor, kimisi beğeniyor kimisi eleştiriyor. Tarzınla bir moda ikonu olduğunu düşünüyor musun? 

Asla ikon olduğumu düşünmüyorum! Çoğu zaman konuşulacağını bildiğim için giyiniyorum, tabi bu markalar insanlar giysin diye yapılıyor ve alıyorum. Benim bile bazen beğenmediğim ama ''Kesin konuşulacak'' dediğim kıyafetler oluyor fakat beni takip edersin ki ben hep eşofman giyiyorum. En son Ben Fero ile klip çektiğimizde ''Abla ne olur Gucci giyin, ben de Gucci giyeceğim'' dedi. Yani bu benim işime saygımla alakalı bir durum, evet ben güzel paralar kazanabilirim ama işime de yatırıyorum. Kıyafetlerimin bu kadar konuşulması bile reklamım, hani diyorlar ya ''Çirkin'', ''Bedava verseler giyilmez''  ben böyle şeylere hiç takılmıyorum. 


• Genç şarkıcılara hayalleriniz neler dediğimde sayıyorlar birçok şey ama Demet Akalın’ın onlarca ödülü, konserleri, satış grafiği, başarıları var. Peki böyle bir başarı grafiğine karşılık daha da müzik kariyerinde gerçekleştirmek istediğin bir hayalin ya da hedefin var mı?

Küçük bir kızken sadece Sezen Aksu'yla tanışmak ve karşısında bir şarkı söyleme hayali olan bir Demet Akalın'ın şu anda geldiği noktayı, o zaman söyleselerdi ''Kızım bak Türkiye'yi sallayacaksın, 20 küsür sene giderli şarkılarla atların yularını sen tutacaksın'' deselerdi gülerdim herhalde çünkü ben gayet pısırık, içine kapanık, özgüveni sıfır olan pısırık bir kızdım. Genç kızlığımda bir dükkanın önünden geçince, eve dönerken aynı dükkanın önünden geçmezdim laf gelmesin diye. Mesela bir Gülşen şarkısı okumak istiyordum ''Hayalet'' geldi, ''Sıla'dan herhalde bir hayaldir şarkı söylemek'' diyordum, kendi albüm repertuvarından bir şarkıyı çıkarıp verdi. Sezen Aksu'ya her gittiğimde dizlerine kapanıyorum içgüdüsel olarak. Ondan bir şarkı söylemek,onunla oturup konuşmak, onun bilgilerinden faydalanmak benim için bir hayaldi ve oldu. Sevgili Bülent Ersoy'la konuştuklarımız her zaman bir kulağımdan girip bir kulağımdan çıkmıyor, sözünü dinliyorum.Dünyadaki en şanslı şarkıcılardan biriyim! Bu hayatta gördüğüm görebileceğim en güzel seviyedeki insanlarla oturdum, konuştum, akıl aldım.  Hayaller biter mi? Şimdi Ağustos'un başında Açık hava konserimiz var, oraya nasıl çıkabilirim, neler yapabilirim diye işi aldığımdan beri sadece onu düşünüyorum. 


• Sürekli işinle ilgili heyecanlandığını, çok çalıştığını ve disiplinli olduğunu biliyorum. Hiç ara vermeden yoluna devam ediyorsun, eğer o heyecan biterse ne olur?

Hayali ve heyecanı kaybettiğinizde, bu işi yapmamanız gerekiyor. Bugün bir sanatçı arkadaşımı gördüm eskilerden, isim vermeyeyim ''5-6 sene verdim'' diyor, veremezsin arkadaş! Bunu ne kendine yapamazsın, ben bile Demet Akalın markasına hizmet edip çalışıyorum. Yani, ne emeğe, bestecilere, aranjörlere, şirkete, ekibime, sevenlerime bu hainliği yapamam, olmaz!  


• Şarkılarında “Demet Akalın Tarzı” var, giderli şarkılardan oluşan. Peki bundan sonra Akalın, bizi şaşırtır mı? Hep söylersin “Amerika’yı yeniden keşfetmeye niyetim yok” diye ama rap, jazz, rock, heavy metal söyler mi?

Dinleyicilerimin benden ne beklediği çok önemli. Herkes diyor ''Ay bu şarkıyı niye söyledin?'', ''Ay bu şarkıyı albüme niye koydun?''. Aslında ben değilim ki o, sizin istediğiniz, sizin doğrultunuzda seçilen şarkılar. Mesela bana da çok rap şarkı geldi, geçtim stüdyonun başına mikrofonda okuyamadım, yok yani olmadı. E bırakın da onları yeni nesil okusun, ben yıllardır değişmeyen Demet Akalın kitlesini asla kaybedemem, öyle bir lüksüm yok. 

• Çok merak ediyorum tepkini, Aleyna Tilki ve Edis’in birlikte bulundukları uçakta şöyle bir paylaşım yaptılar “Eğer bu uçak düşerse Türk popu biter” diye, sonra devamında bir arabada “Eğer bu araba kaza yaparda Türk popu biter” dediler çok tepki çekti. Demet Akalın ne düşünüyor bu konuyla ilgili?

Yalnız o lafı biz çok önceden kullanmıştık, hatırlamıyorum ama birkaç kişiydik aynı uçakta ''Bu kadar popçunun olduğu uçak düşse'' diye. Ya bunlar olabilir, denmesinde ben bir sıkıntı görmüyorum. Edis'i de Aleyna'yı da seviyorum, saygılı çocuklar. Kendilerine göre tabi Aleyna biraz daha sivri çıkışları olan bir kız, bu da belki kendine çizdiği bir yol. Ama dediğim gibi çok takılmıyorum, espiri yani. 


• Geçtiğimiz günlerde yurt dışında PİNK konserine gittin, sahnede uçan ve büyük bir şov yapan birini izledin. Neler hissettin? Demet Akalın da uçar mı? Hırslandırdı mı seni o konser, ne düşünüyorsun?

Hırslandım mı, ağladım! Bir dünya starının şovunun böyle korkusuzca, cesur olması ya çok güzeldi çok, inanılmaz etkisinde kaldım. O anda geçiyor kafandan bir ''Acaba yapsam mı?''  diye ama (gülüyor) O esna da yanımda Simge Sağın vardı ''Demom Türkiye de bunu anca sen yapabilirsin'' dedi, ben yapsam bunu, halat kopar! 

• Hira’yı sormazsam olmaz, çok yetenekli, eğlenceli onda o sahne aurası var. Eğer birgün sahneye çıkmak isterse ve şarkı söylemek isterse Demet Akalın müsaade eder mi?

Ay kızımın sahnede olmasını çok isterim ama onun öyle bir niyeti yok ne yazık ki. 

• Sosyal medyayı inanılmaz aktif kullanıyorsun ve büyük bir kitleyi arkandan götürüyorsun. Bu toplumsal olaylarda halkın sesi olman, tepki vermen çok önemli. Siyasete atılmanla ilgili mesajlar görüyorum, düşünüyor musun hiç?

Hazır taze taze sinirler tepemdeyken, artık bu kadar bebek katliamından, tecavüzlerden, tacizlerden sonra inan düşünüyorum ciddi ciddi siyasete girmeyi!

• Son olarak bu albüme kaç klip gelecek, önümüzdeki klip hangi şarkıya gelecek?

Klipler valla arka arkaya gelecek, önce ''Esiyor'' sonra ''Yekten''. Hepsinin planlaması yapıldı. Bir tek Haktan'ı bekliyordum, ''Yekten'' klibi için. Bayramdan sonra çekeceğiz hepsini arka arkaya. Bu albüme 10 tane klip çekebilirim!


Yorumlar

Popüler Yayınlar